Sanatçı Osmanlı, Türk Makam Müziği ve Geleneksel Halk Müziği teorisi, solfej ve repertuvar eğitimini Adana Belediye Konservatuarı’nda tamamladı. Kültür Bakanlığının açmış olduğu sınavı kazanarak ilk görev yeri olan Elâzığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosunda profesyonel ses sanatçılığına başlamıştır. Ardından Bursa Devlet Klasik Müziği Korosu'nda görev yapan Karaytuğ 1997 yılında İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğunda yetişmiş sanatçı sıfatıyla görevini sürdürdüğü yıllarda Mehmet Güntekin’in kurmuş olduğu İstanbul Fasıl Topluluğu ile “fasıl geleneği icrasına” katkıda bulundu. Özel ve klasik makam müziğinde üslup, tavır örneklerinin yanısıra özellikle serbest ritimli formlar ve makamsal gazel konusunda çalıştı. Kısa sürede Türkiye’de bu alanda ustalık gösterebilen kadın vokaller arasında yer aldı.
1990 yılında Türkiye Radyo Televizyon (TRT) kurumunda bant yapma hakkını elde eden Eda Karaytuğ, televizyon programları ve konserlerinin yanı sıra Mısır, Katar, Türkmenistan, Belçika, Hollanda, Fransa, Almanya, Yunanistan ve daha birçok ülkede solo konserler verdi. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Şefi olarak görev yapan Mehmet Güntekin’in hazırlayıp sunduğu ve “İstanbul Sazendeleri”nin eşlik ettiği ‘Kanal 7’ ekranında canlı performans olarak yayımlanan "Yine Bir Gülnihal “adlı tv programı, Müzik- Kültür sanat alanında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından da en iyi TV Müzik programı ödülüne layık görüldü.
Türkiye’nin çok kültürlü müzik mirasını dillendiren kadın müzik hareketi “Yedi Cihan Kadınları” ensemble’de çok dilde okuduğu eserlerle dünya müzik kültürüne katkı sunarak pek çok uluslararası performans gerçekleştirdi.
“İstiklal Kahramanları” Türkiye turu, “Hasan Kaçan ile Tarihin Satır Araları” Türkiye turu ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Şarkılar bizi söyler bizde şarkı söyleriz” ve Güzel Sanatlar Liseleri’ne yönelik “Birlikte Söylüyoruz” adlı projelerle Türkiye’yi adım adım dolaşarak Türk Müziğinin geniş kitlelere aktarılmasına ve gençler tarafından bilinilirliğinin arttırılmasına katkıda bulundu
2009 yılında yayımlanmış ilk solo albümü “Gönülden” ile Türk Makam müziği ve geleneksel müziğinin yansıra köklerinin geldiği aile mirası “Arapça” dilinde eserlere de yer verdi. 2017 yılında uzun yıllar birlikte çalıştığı Göksel Baktagir’in sanat yönetmenliğinde çıkarmış olduğu “Masum Aşk” adlı albümünde ise Arapça, Azerice, Rumca, Boşnakça gibi farklı dillerde eserleri icra ederek dinleyicileriyle buluştu.
Sanatçı 2019 yılında “Aşka Sevdalanma” ve “Canımın İçi” isimli iki farklı tekli çalışmaya imza attı.
2020 yılında Katerina Papadopoulou, Michalis Kouloumis, Yurdal Tokcan, Vagelis Karipis, Dimitri Psonis ile yaptığı “Synergia” albümü Geleneksel Etnik Albüm dalında Quarterly Critic’s Choice ödülüne layık görüldü.
2021 Yılında Osmanlı’nın müzik mirası olan ve Osmanlı Padişahlarının müzik eserlerini ilk kez bu kapsamda bir araya toplayan “Hünkâr Makamı Bestekar Padişahlar Külliyatı” çalışmasında solist olarak yer aldı ve Sultan IV. Murad, Sultan Abdülaziz ve Sultan Vahidettin’e ait eserleri seslendirdi.
Sanatçı yine 2021 yılında besteci, müzisyen, aranjör ve icracı Fatih Ahıskalı ile yolları kesişen Eda Karaytuğ aynı yıl söz,müzik ve düzenlemesi Fatih Ahıskalı’ya ait olan “Adım Sonbahar” isimli single çalışması dijital platformlarda yayınlandı.
Birlikte pek çok konser gerçekleştiren ikilinin bir diğer çalışması 2023 Aralık ayında çıkan ve klasik eserlerin modern yorumlaması ile icra edildiği “Sade” album (EP) çalışması dijital platformlarda yerini almıştır. 6 şarkıdan oluşan albümde sanatçı Olmaz İlaç Sine-i Sad Pareme, Mani Oluyor Halimi Takrire Hicabım, İki Gözüm İki Çeşme, Kimseye Etmem Şikayet, Beter, Hasanım isimli eserleri icra etmiştir.
Sanatçı 3 Aralık 2022 tarihinde ünlü şair Hüseyin Nihal Atsız’ın sözlerinden oluşan “Geri Gelen Mektup” bestesini video müzik olarak youtube kanalından yayınlamıştır.
Sanatçı gazel formunda seslendirdiği ve geniş beğeni kazanan icra tekniğinden ötürü 2022 ve 2023 yıllarında Hamiyet Yüceses’in hatırasına yönelik hazırlanan “Hamiyet Yüceses Şarkıları” konserleri gerçekleştirdi. Konser serisinin ilki 27 Mart 2022 tarihinde “Bir Tatlı Huzur Türk Musikisi Günleri” kapsamında Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezinde gerçekleşti ve büyük beğeni topladı. Projenin daha kapsamlısı 5 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda seyirciyle buluştu. Seyirciden geniş beğeni alan bu projede Sanatçı Eda Karaytuğ Hamiyet Yüceses’in sanat hayatında önemli yer tutan ve onunla bütünleşmiş şarkı ve gazellerini yorumlarken duayen tiyatrocu ve oyuncu Tamer Levent Hamiyet Yüceses’in anı ve hikayelerini seyirciye aktardı.
Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu sanatçısı olarak görevini sürdüren Eda Karaytuğ halen yurt içi ve yurt dışı konserler vermekte ayrıca ses kayıtlarında farklı formlarda eserleri icra etmeye devam etmektedir.
2009 Albüm
2017 Albüm
2018 Single
2019 Single
2022 Single